История

При откриването на апартхотела през 2006 г. собствениците решават да му дадат името на улицата, на която се намира – Константин Фотинов. И двамата с педагогическо образование, решават да направят малка библиотека в хотела. След годините разбират, че сградата се намира в близост до училище и библиотека, също носещи името на възрожденския просветител. Днес за любителите на книгите в хотелската библиотека има издания на различни езици.

Константин Фотинов

Константин Георгиев Фотинов (1785-1858) е роден в Самоков и е сред 30-те просветители между Паисий Хилендарски и Марин Дринов, включени в първите списъци на бележити българи. Животът и делото му са добре проучени през последните два века благодарение на оставения от него богат архив и библиотека, както и на кореспонденцията му с огромен кръг негови съвременници.

 

Фотинов се занимава усилено с книжовна дейност – учителства и съставя учебници. Издава първото българско списание “Любословие” (1842 – 1846), с което поставя началото на българския периодичен печат. Този момент е основополагащ за развитие на съвременния български език и журналистика.

Първата училищна библиотека

Първата училищна библиотека в Бургаска област е т.нар. Фотиновата библиотека.

През 1882-1883 учебна година се поставя началото на формирането на училищна библиотека, като са закупени 60 книги. В следващите две години библиотечните книги стават 70, а през 1900-1901 г. броят им нараства на 332. Днес те са над 19 000. Библиотеката притежава издания с историческа стойност не само на български, а също на френски, немски, английски и дори на латински език.

Първият библиотекар, грижел се за книгите, е бил Сотир Скрински. Той е преподавал по география и геометрия, химия, физика, история и краснопис, а делото си на “пазител на библиотеката” е вършил доброволно.

Първият общински културен център в морския град се е помещавал в дюкяна на Ат. Чапкъноглу (днешната улица “Кирил и Методий”) и през 1901 г. е наброявал 160 тома. 

Фотиновото училище се създава през учебната 1879-1880 г. като Девическо училище и остава такова до 1882-1883 г., когато се открива първи клас и то се превръща в класно.

През 1882-1883 г. със средства на общината бива построена първата солидна училищна постройка срещу сегашната църква “Св.св. Кирил и Методий”. Училището било с два входа на два етажа, всеки по осем стаи, театрален салон и стаи за пансион на външни ученици и ученички. Девическото училище се е помещавало на горния етаж, а мъжкото – на първия етаж. За съжаление, през 1889 г. тази сграда изгаря заедно с дотогавашния архив и пособията, с които училищата са разполагали. Тогава била наета частната къща на гражданката София Чамурова на ъгъла на ул. “Константин Фотинов” и бул. “Богориди”.

По-голямо здание и строено специално за училище било това на ъгъла на ул. “Богориди” и ул. “Фотинова” (на първия етаж – музей, на втория – Регионална библиотека “Яворов” сега). Хората са наричали училището “Фотиновото”, а Фотинов е най-големият радетел за образованието на жената.

Гарантирано най-ниски цени при резервация през сайта

До края на м.Май при резервация през сайта получавате и бутилка местно вино.

Оферта за дългосрочен престой
10% отстъпка

Резервирай за 7 или повече нощувки и получаваш 10% отстъпка