Забележителности

За Бургас

 

Бургас е четвъртият по големина град в България и най-големият град в Югоизточна България – родно място и дом на известни поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти.

 

Община Бургас граничи с Черно море, като обгражда големия Бургаски залив. В близост до морския бряг се намират езерата Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско (Вая), които образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България – уникален с изключителното си биологично разнообразие. Оттук минава “Виа Понтика” – един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици.

Едно от най-големите летища и най-голямото товарно пристанище в страната се намират в Бургас. Летището се гордее с най-добрите атмосферни условия на Балканския полуостров и е единственото, приспособено да приема свръхзвукови самолети. От 1989 г. действа Свободна безмитна зона Бургас.

Бургас е важно средище на морския туризъм с много удобства и връзки към курортите от Южното Черноморие. Градът е отправна точка за черноморския курорт Слънчев бряг, ваканционните селища Елените и Дюни, градовете музеи Несебър и Созопол, резервата Ропотамо и природния парк Странджа.

Курортният комплекс се обогатява от наличието на Бургаските минерални бани /на 15 км от града/, които са един от най-древните български балнеологични центрове.

Забележителности

Музеи и църкви

В Историческия музей са показани оригинални експонати, снимки и документи от събития и личности, свързани с историята на града. Иконната зала предлага поглед върху високостойностни произведения на майсторите от Българското възраждане. Музеят е и предпочитано място за интересни гостуващи изложби.

Етнографският музей в Бургас е най-големият музей в Югоизточна България. Тук се намира най-атрактивната колекция от български народни носии на етнографските групи в областта, включително и на български преселници от днешна Гърция и Турция.

В Археологическия музей са изложени колекции от археологически находки, свързани с древна Тракия, гръцките колонии по Черноморието и времето на Римската империя. Може да видите още експонати от най-ранната история на корабоплаването по Черно море и развитието на южночерноморските пристанища.

Интерес представлява катедралата „Св.Св. Кирил и Методий“ със своите фрески и дървен олтар. Интересни са и Арменската църква, Римокатолическата църква “Дева Мария Богородица”, храмът “Св. Дева Мария” и храмът “Св. Иван Рилски”.

Околности

  • На 20 км северно от Бургас се намира Поморийското езеро, което е заобиколено от солници и балнеологични санаториуми.
  • Атанасовското езеро също е на север от града. То е дом на много блатни и морски птици, които мигрират от Гибралтар и Босфора.

  • В Бургаското езеро гнездят пеликани, ибиси и чапли.
  • На 10 км южно от Бургас е Мандренското езеро, което е важен орнитоложки резерват.

  • Минералните бани се намират на 13 км в посока северозапад. Там има и останки от древно римско селище.
  • Парк Отманли е ловен резерват.

Созопол е най-старият град на Българското Черноморие. Първото селище тук е възникнало в края на IV – III хилядолетие пр.Хр. В Созополския залив са открити многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II – I хил. пр. Хр. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност. От XVIII – XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторим архитектурен облик в днешен Созопол. Старинни икони и великолепни дървени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време. Созопол е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Несебър се намира в област Бургас, като разстоянието между двата града е 27,5 км. От автогарата в Бургас има редовни автобусни и микробусни превози. Основан е през второто хилядолетие пр.н.е. под името Месембрия. Днес Несебър е най-богатият на архитектурни паметници от Средновековието град в България. Старият град на Несебър е включен в списъка на световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО. В старата част на града има около 42 църкви. Действащият храм в момента е само един, като по-запазените от другите църкви днес функционират предимно като картинни галерии. По средата на провлака между старата и новата част на града се намира старата мелница, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция и емблема на Несебър. Днес историческите забележителности се допълват от възрожденския облик на града. Над 100 на брой, реставрирани, възрожденските къщи оформят живописната архитектура на Несебър.

Поморие е основан като гръцка колония с името Анхиало в края на V век пр.Хр. Това е райско кътче от черноморското крайбрежие, обединяващо в себе си романтика и уют, присъщи само на малките градове. Курортът притежава уникална природна даденост (черноморска луга), което го прави магнит за туристи от много страни и привлекателен обект за целогодишен отдих и лечение. Градът е разположен на тесен скалист полуостров. Основан е през IV век пр.н.е. край соленото езеро, наричано още от древните траки “свещено” заради лечебните му свойства. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал се нарежда сред най-добрите в света. В модерната санаториална база с успех целогодишно се лекуват различни видове заболявания.

Слънчев бряг се намира в южната част на българската черноморска ривиера. Бурното му разрастване го прави най-големия курорт на Българското Черноморие. В курорта се движи екологично чист вътрешен транспорт – минивлакчета, велорикши и велосипеди. Има голям списък с развлечения – сърфинг, водни ски, яхти, тенис клубове, конна база, боулинг и др. В курорта се провеждат международен фестивал за популярна песен “Златния Орфей”, дни на симфоничната музика, модни ревюта, различни плажни състезания.

В близост

Гарантирано най-ниски цени при резервация през сайта

До края на м.Май при резервация през сайта получавате и бутилка местно вино.

Оферта за дългосрочен престой
10% отстъпка

Резервирай за 7 или повече нощувки и получаваш 10% отстъпка