EN RU

Пътеводител на Бургас

Бургас е най-големият град в Югоизточна България - родно място и дом на известни поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти.

Община Бургас граничи с Черно море, като обгражда големия Бургаски залив. В близост до морския бряг се намират езерата Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско (Вая), които образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България - уникален с изключителното си биологично разнообразие. Оттук минава "Виа Понтика" - един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици.

Едно от най-големите летища и най-голямото товарно пристанище в страната се намират в Бургас.

Градът ни е важно средище на морския туризъм с много удобства и връзки към курортите от Южното черноморие. Курортният комплекс се обогатява от наличието на Бургаските минерални бани /на 15 км. от града/, които са един от най-древните български балнеологични центрове.

Съвременният Бургас

На прага на 21 в. Бургас е регионален и общински център, както и четвъртият по големина град в България с население 229 740 жители. Бургас се нарежда втори сред българските административни области по промишлен потенциал. Тук са регистрирани над 20 000 компании, докато безработицата е най-ниската в страната - 4,3%. Бургас е важен индустриален, търговски, транспортен и туристически център. Тук работи най-големият нефтопреработвателен завод на Балканите - "Лукойл Нефтохим" ЕАД. Бургаското пристанище е най-голямото в страната, с единствения нефтен терминал на юг от Балкана, с добре развита железопътна и шосейна мрежа.

Летището се гордее с най-добрите атмосферни условия на Балканския полуостров и е единственото, приспособено да приема свръхзвукови самолети. От 1989 г. действа Свободна безмитна зона Бургас. Бургас е туристически център, но и отправна точка за черноморския курорт "Слънчев бряг", ваканционните селища "Елените" и "Дюни", градовете-музеи Несебър и Созопол, резервата Ропотамо и природния парк Странджа.

Фактори и предпоставки за икономическо развитие

Силните аспекти на региона по отношение на икономическото развитие се определят от следните фактори и предпоставки: добри транспортни връзки - географско разположение - излаз на море, морски път. Международен фактор, свързан с транспорта - географското положение и оттук установяването на международни търговски контакти - добра предпоставка за възстановяване позициите на чужди пазари и заемане на нови. Добре развита транспортна система, наличност на пристанищен комплекс с най-големия стокооборот в страната, летищен комплекс с най-добрите технически възможности в България и др.

Средиземноморският климат, подпомагащ развитието на винарска индустрия, отглеждането на плодове, зеленчукопроизводството и туризмът, са потенциал за развитието на хранителна и тютюнева промишленост, включително рибна индустрия, а и за развитието на балнеотерапевтичен туризъм и организирането на център за туристическо развитие по цялото Южно Черноморие.

Музеи

В Историческия музей са показани оригинални експонати, снимки и документи от събития и личности, свързани с историята на града. Иконната зала предлага поглед върху високостойностни произведения на майсторите от Българското Възраждане. Музеят е и предпочитано място за интересни гостуващи изложби.

Етнографски музей - най - големият музей в Югоизточна България. Тук се намира най - атрактивната колекция от български народни носии на етнографските групи в областта, включително и на български преселници от днешна Гърция и Турция.

Природонаучен музей - Природонаучната експозиция е единствената по Югоизточното Черноморие. Разполага с уникалните колекции „Магичният свят на камъка", „Флора и фауна на планината Странджа", „Птичи ресурси на Бургаските блажни зони".

Археологически музей - в него са изложени колекции от археологически находки, свързани с древна Тракия, гръцките колонии по Черноморието, и времето на Римската империя, както и експонати от най - ранната история на корабоплаването по Черно море и развитието на южночерноморските пристанища.

Художествена галерия - експозицията разположена на три етажа, представя най - доброто от своите фондове, състоящи се от над 2000 творби - живопис, скулптура, графика, също така галерията притежава сбирка от странджански икони, датирани от 17 век до началото на 20 век.

Църкви:
Интерес представлява катедралата „Св.Св. Кирил и Методий" със своите фрески и дървен олтар.
Интересни са и Арменската църква, Римокатолическата църква „Дева Мария Богородица", храм „Св. Дева Мария" и храм „Св. Иван Рилски".


Околности

На 20 км. северно от Бургас се намира Поморийското езеро, което е заобиколено от солници и балнеологични санаториуми.
Атанасовското езеро също е на север от града. То е дом на много блатни и морски птици, които мигрират от Гибралтар и Босфора.
В Бургаското езеро гнездят пеликани, ибиси и чапли.
На 10 км. южно от Бургас е Мандренското езеро , което е важен орнитоложки резерват.
Минералните бани се намират на 13 км. северозапад. Там има и останки от древно римско селище.
Парк „Отманли" - ловен резерват

Созопол - е най - стария град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук е възникнало в края на IV - III хилядолетие пр.Хр.. В созополския залив са открити многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II - I хил. пр. Хр.. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най - дълбока древност. От XVIII - XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторим архитектурен облик в днешен Созопол. Старинни икони и великолепни дървени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.
Созопол е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Несебър - се намира в област Бургас, като разстоянието между двата града е 27,5 км. От автогарата на Бургас има редовни автобусни и микробусни превози. Основан е през второто хилядолетие пр.н.е. под името Месембрия. Днес Несебър е най - богатият на архитектурни паметници от средновековието град в България. Старият град на Несебър е включен в списъка на световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО. В старата част на града има около 42 църкви. Действащият храм в момента е само един, като по - запазените от другите църкви днес функционират предимно като картинни галерии. По средата на провлака между старата и новата част на Несебър се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция и нещо като емблема на града. Днес историческите забележителности на Несебър се допълват от възрожденския облик на града. Над 100 на брой, реставрирани, възрожденските къщи оформят живописната архитектура на града.

Поморие
Градът е основан като гръцка колония с името Анхиало в края на V век пр.Хр. Това е райско кътче от черноморското крайбрежие, обединяващо в себе си романтика и уют, присъщи само на малките градове.
Курортът Поморие притежава уникална природна даденост, което го прави привлекателен обект за целогодишен отдих и лечение, магнит за туристи от много страни. Благоприятните природни условия са допринесли Поморие да стане носител на „Син флаг". Градът е разположен на тесен скалист полуостров. Основан е през IV век пр.н.е. край соленото езеро наричано още от древните траки „Свещено" заради лечебните му свойства. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал, се нарежда между най - добрите в света. В модерната санаториална база с успех целогодишно се лекуват различни видове заболявания.

Слънчев бряг - се намира в южната част на българската черноморска ривиера. Бурното му разрастване го прави най - големия курорт на българското черноморие. В курорта се движи екологично чист вътрешен транспорт - мини влакчета, велорикши и велосипеди. Има голям списък с развлечения - сърфинг, водни ски, яхти, тенис клубове, конна база, боулинг и др. В комплекса се провеждат международен фестивал за популярна песен „Златния Орфей", дни на симфоничната музика, модни ревюта, различни плажни състезания.

Периодични събития / Фестивали

1. Фестивал „Духът на Бургас" - Spirit of Burgas

Spirit of Burgas в сътрудничество с Община Бургас и най - голямата музикална телевизия MTV, се провежда всяка година в средата на Август в град Бургас. Излъчва се по 9 MTV канала в 36 държави. Уникалния европейски фестивал на брега на морето Ви предлага няколко сцени на които може да слушате на живо рок, реге и ска, джаз и блус, хардрок и пънк, етно музика, транс, техно, дръм енд бейз - пълна палитра от музикални звуци. Само след едно издание, Spirit of Burgas вече е в топ 10 на най - добри летни фестивали в Европа. И това лято SPIRIT of Burgas ще полети в свободния си полет над пясъка и над морската шир, ще обгърне дърветата и алеите в Морската градина. На 12, 13 и 14 август 2011г. SPIRIT of Burgas ще се проведе за IV-ти път.Фестивалът събира меломани на територия от 58 хил. кв. м., включваща сцени, барове, ВИП-зона, прес-зона, гримьорни за изпълнителите, зони за танцуване и др. За обслужването на посетителите се грижат десетки стюарди, бармани и аниматори. В морето постоянно патрулират моторни лодки. Върху цялата фестивална територия има безжично интернет покритие. Осигурен е достъп и за трудноподвижни хора.

2. Фестивал на пясъчните фигури - провежда се за първи път през 2008 г. и е първия по рода си в България. В него участват творци от целия свят. Провежда се в Морската градина на Бургас, в северната част, в близост до Конната база. Там в продължение на два месеца (от юли до средата на септември) на площ от 5дка. могат да се видят пясъчни фигури изваяни от специален пясък, с по - високо съдържание на глина, което прави моделите устойчиви на климатичните условия. За удобство на туристите на фестивална територия е обособен кът, където децата могат да си правят фигурки от пясък, ще бъдат поставени павилиони за безалкохолни напитки и сувенири. "Кино" ще е темата на фестивала на пясъчните фигури в Бургас през 2011г. Откриването ще бъде след 1 юли. Пясъчните скулптури ще останат на местата си до средата на месец септември.

3. Флора Бургас - когато наближи пролетта любителите на цветята и аранжировките започват да очакват традиционното национално изложение, което се провежда всяка година в края на Април и радва хората с красивите идеи за аранжировка, отглеждане и селектиране на различни видове цветя. Това е място където може да избягаш за няколко часа от сивото ежедневие.

4. Фестивал „Бургас и морето" - всяко лято в летния театър в Морската градина се провежда фестивал за българска популярна песен „Бургас и морето". Събитието е всяка година през първата седмица на Август. Днес конкурсът създава и разпространява български песни, развива творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети и изпълнители.

5. Международен фолклорен фестивал
В програмата му са включени концерти на сцената на Летния театър в гр.Бургас, на открити естради в града, празнично дефиле на международни фолклорни групи, демонстрация на народни занаяти, изложба базар на традиционни сувенири. Фестивалът се провежда в края на м. Август.

6. "Изящните съкровища на траките"
С ефектно светлинно шоу и музикален спектакъл беше открита изложбата "Изящните съкровища на траките" в Бургас. Тя гостува до 31 август в новия културен център "Морско казино" (на входа морската градина).
Изложбата представя Панагюрското златно съкровище, златната маска и пръстен на Терес, както и непоказвани досега златни накити, намерени при разкопки в Несебър. Те са експонирани в зала "Коджакафалията", ет. I. Изложбата "Изящните съкровища на траките" е отворена за посещения всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Разположение:

  • Летище Бургас - 8,6 км.
  • Пристанище Варна - 86,7 км
  • Пристанище Бургас - 1,3 км
  • Магазини, търговски центрове - 0,5 км.
  • Община Бургас - 0,3 км.
  • ЖП гара, автобусни спирки - 0,5 км.
  • Медицински центрове - 0,3 км.